Historie

Odd Langdalen Frukt og Grønt Engros AS er en familiedrevet bedrift med over 50 års erfaring fra frukt- og grøntbransjen. De har også datterselskapene Frukthaven, som leverer fruktkurver og Fresh Cut, som produserer et bredt sortiment av bearbeidede salater, grønnsaker og frukt. I tillegg til frukt og grønnsaker leverer de bær, urter og sopp til storkjøkkenmarkedet og ønsker nå å satse enda mer på lokalproduserte norske råvarer.

– Markedet og etterspørselen for lokalprodusert mat er i sterk vekst. Grossister som oss er ofte tettere på både leverandøren og kundene, og kan således være bindeleddet som opprettholder den lokale tilhørigheten for produsent og sluttbruker, sier Kristian Solvang.

Som landets nest størst leverandør av frukt og grønt har de en landsdekkende distribusjon fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Hovedavdelingen ligger i moderne lokaler på Langhus like utenfor Oslo, mens de har seks lager/avdelinger lokalisert i flere av de største byene. De leverer til alt fra store offentlige kunder som Forsvaret, Oslo kommune og Trondheim kommune til private kunder som Olav Thon gruppen, Eurest og Gress-gruppen, der blant annet Hurtigruten inngår.

– Odd Langdalen ønsker å kunne tilby et godt utvalg med lokalmat for våre kunder i alle segmenter. Vi ser det som et viktig konkurransefortrinn å satse på lokalmat, ikke minst for restaurantmarkedet hvor etterspørselen etter slike produkter har økt merkbart bare den siste tiden, fortsetter Solvang.

Historien til Odd Langdalen handler om Odd selv, familien hans og bedriften de sammen har bygd sten for sten til det vi ser i dag.

Oppstarten til dagens firma begynte i 1958 med at Odd solgte epler på dørene. Økern torg ble tilrettelagt i begynnelsen av 1960 tallet, og i 1961 ble firmaet Odd Langdalen Frukt og Grønt Engros AS etablert. Odd Langdalen stod alene på torget på Økern og solgte frukt og grønnsaker. Han hadde verken truck eller hjelp, men mye vilje og gode produkter. Odd hadde allerede begynt å selge frukt og grønt til enkelte kolonial handlere med stort hell.

I 1962 ble den første hallen bygd på Økern torg. Odd og produktene flyttet inn i den nybygde Økern-hallen. Han hadde tegnet seg på 80m2, noe som var av de største salgsplassene i hallen den gangen. På 70-tallet utviklet bedriften seg, Odd fikk ansatte, og hver onsdag kjørte Odd selv rundt Mjøsa for å levere frukt og grønt til dagligvarebutikker. Det var også på disse turene og i Økern-hallen Odds to sønner ble introdusert for frukt- og grøntbransjen. Selvfølgelig ville også Rolf og Snorre ta bedriften videre når tiden var inne.

På 80-tallet fortsatte veksten. I 1982 flyttet all blomsterhandel ut av den opprinnelige hallen. Det førte til at Odd Langdalen fikk anledning til å tilslutte seg mer salgs areal. Samtidig kjøpte Langdalen opp flere av de mindre frukt- og grøntgrossistene, og sakte men sikkert vokste selskapet.

Rundt 1990 så Odd Langdalen at konjunkturene i markedet endret seg. Kjedene dukket opp, sammenslutningene ble større, og det ble vanskeligere å være en uavhengig grønnsaks grossist rettet mot dagligvare sektoren.

Odd tok et strategisk valg og valgte å fokusere på storhusholdninger, dagens Horeca marked. Det var starten på det Odd Langdalen er i dag.

Høsten 2004 var det store vendepunktet i Langdalens nyere historie – nye store kunder kom til, og i 2005 var selskapet landsdekkende, og de opprettet avdelinger rundt omkring i landet. Vi betjener kunder i dag fra Tromsø, Bodø, Trondheim, Oslo, Tvedestrand, Stavanger og Bergen.

I dag har Odd Langdalen fire eiere; Rolf og Snorre Langdalen, Erik Bakke og Frode Thorvaldsen. Alle eierne er aktive drivere i selskapet, med til sammen 140 års erfaring. Selskapet driver i tillegg til Odd Langdalen, også Frukthaven og FreshCut.

Frukthaven er et selskap som har spesialisert seg på fruktkurver levert på dør til kontor markedet.

Fresh Cut er en videreforedlings fabrikk som kutter alt av frukt, salater og grønnsaker. En bedrift som er et meget viktig element i vår storsatsning på å tilpasse seg alle kunders behov.

Med mange gode kunder og flinke medarbeidere så forsetter Odd Langdalen utviklingen av bedriften. 2014 flyttet selskapets hovedkontor og lager inn i nye moderne lokaler, og blir en del av Regnbuen på Langhus.