09.23.21

HØSTINFO

Høsten er kommet, og med den også en del gode norske
«Høstvarer» Masse rotgrønnsaker, som bunter med selleri og persillerot er på
plass, pastinakk og jordskokker er rett rundt hjørnet. Norske gulrøtter i 10 og
1 kg`s pakker, samme med gul og rød kepaløk med suveren kvalitet. Det kommer
også inn regnbuegulrot i bunt i uke 39.  Den norske hodekålen bare venter på å havne i
fårikålgryta. Norsk rosenkål er her, og etter hvert kommer den også med lilla
farge. Norsk rosettkål ventes første uken i oktober.  

Mandelpotet er i hus, både ferske og sous vide. I tillegg er det snart klart for den nordnorske juvelen, Gulløye, den vil vi ta inn som sous vide. For norske matpoteter generelt er det ventet en noe lavere produksjon enn forrige år. 

Sopp i mange varianter på lager. Kantareller, pigg og fåresopp har vært tilgjengelig en stund, mens traktkantareller nå også er å få.

Det meldes med glede at den norske frukthøsten ser bedre ut enn på mange år, gode avlinger med epler, pærer og plommer.

Samtidig som alt dette er på plass, så går det mot slutten for den norske salatsesongen. Det har vært en del utfordringer for norske salatprodusenter i år, vanskelig med arbeidskraft, slik at nyplanting ikke har gått like fort og bra som normalt, dette sammen med mye tørt vær på sensommeren har medført noe mer begrenset produksjon, både i kvantitet og størrelser.

På importsiden kan det nevnes at paprikasesongen i Spania er så vidt i gang, og vi får inn første ankomst derfra i slutten av uke 38 for levering f.o.m. uke 39, det vil være en «glidende» overgang fra Holland i en periode. Også godt i gang med spanske druer. Vi ser slutten på spanske meloner, noe som i sin tur betyr at det etter hvert kommer oversjøiske meloner (sør- og Mellom-Amerika). Nektarinsesongen i Europa går mot slutten, mens ny sesong epler nå er tilgjengelig. Det finnes altså noe å glede seg over selv om det høst og det blir mørkere hver dag som går.